Anale seks: Hoe voorkom je dat het pijn doet?

Anale seks is spannend maar misschien ook een beetje eng, zeker als je er nog niet veel ervaring mee hebt. Een veelgehoorde opvatting rond anale seks is dat het pijnlijk is, waardoor veel mensen het uiteindelijk niet aandurven. En dat is jammer, want met een paar voorzorgsmaatregelen kun je ervoor zorgen dat de kans op pijn tijdens anale seks afneemt. De mogelijke pijn geldt trouwens niet alleen voor de “ontvanger”, maar in sommige gevallen ook voor de “gever”. We gaan hieronder vooral in op hoe je als ontvanger van anale seks de kans op pijn kunt laten afnemen.

 

Ontspannen en schoon

 

Allereerst, is het belangrijk dat je ontspannen bent. Als je een beginneling bent op gebied van anale seks, oefen dan met jezelf of met je partner. Zorg er sowieso voor dat je een situatie creëert waarin jullie je fijn voelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door in een vertrouwde omgeving te zijn, een muziekje op te zetten, uitgebreid te tijd voor elkaar te nemen, elkaar een massage te geven en het onderwerp anale seks rustig en relaxed met elkaar te bespreken. Dit zal de druk die er wellicht een beetje op ligt, al een flink stuk wegnemen. En ten overvloede waarschijnlijk maar toch: zorg dat je beiden schoon bent! Wanneer je seksspeeltjes zoals bijvoorbeeld een buttplug gebruikt zorg dan ook dat deze goed gereinigd is. Naast pijn is hygiëne een belangrijk aandachtspunt als het om anale seks gaat.

 

Nat en glad

 

Maak je anus glad met behulp van glijmiddel, zodat penetratie makkelijker is. Er zijn specifieke glijmiddelen voor anale seks, laat je vooraf dus goed informeren over welk middel het beste bij jullie past. Het is raadzaam om een condoom te gebruiken voor de extra veiligheid, zeker als jullie niet zijn getest op SOA’s.