Uit de kast; wat nu?

Gefeliciteerd girlfriend, you did it! Je hebt tegen jouw naasten gezegd dat je niet op vrouwen valt, maar op mannen. Nu je uit de kast bent, ben je zeker benieuwd naar het dateleven als homoseksuele man. Laat je hierin vooral niet leiden door de mening van anderen, maar ontdek zelf wat jij fijn vindt! In de gay scene kennen we veel verschillende soorten homo’s en iedereen is mooi. In dit artikel geven wij jou een aantal tips en tricks, van de dingen die jij kan verwachten in de gay dating scene!

In de gay scene moet je oppassen voor hiv en aids

De grote donderwolk aan het einde van de regenboog, is dat het aantal soa besmettingen in de gay scene hoger ligt, dan bij niet homoseksuelen. Wij willen direct deze kans grijpen om jou gerust te stellen! Het aantal soa besmettingen in de gay scene is in de laatste jaren flink gedaald. Dit komt omdat de zorg tegen soa’s is toegenomen.

Gratis soa test uitvoeren

Wanneer je man-tot-man seks hebt, kun je altijd jezelf gratis laten testen. Dit geldt zowel bij een soa-poli zoals de GGD, als bij de huisarts. Een soa test zal altijd eerst beginnen met een gesprek met de behandelende arts of verpleegkundige. In dit gesprek stelt de arts vragen, om te achterhalen welke risico’s je hebt opgelopen. Na het gesprek zal er een lichamelijk onderzoek plaats vinden. In dit onderzoek wordt er een uitstrijkje van de anus en de keel genomen. Daarbij zal er ook een bloedonderzoek gehouden worden. Een week na de test, zal de uitslag bekend gemaakt worden.

Bescherm jezelf preventief

Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het gaat soa’s. Om jezelf te beschermen tegen soa’s, is het natuurlijk verstandig om te vrijen met condooms. Nu weten we allemaal dat condooms niet altijd gebruikt worden, waardoor er toch een risico is. Tegenwoordig is er toch een mogelijkheid om jezelf te beschermen met PrEP.

Wat is PrEP?

PrEP is een medicijn dat je inslikt om te voorkomen dat je hiv krijgt. Het beschermt jou niet tegen andere soa’s. Toch is er door de komst van PrEP, het aantal besmette gevallen in hiv en aids gedaalt.

Bescherm jezelf tegen discriminatie

Helaas worden homoseksuelen nog altijd zwaar gediscrimineerd. Gelukkig wordt er vanuit de gemeente steeds meer nagedacht over de veiligheid van homoseksuelen. Zo komen er steeds meer homobars, waar mannen met een gerust hart een andere man kan ontmoeten. Rond sluitingstijd zal er in de buurt van de bar, handhaving of politie rondlopen om homohaat te bestrijden.

Praat over je problemen

Probeer jezelf niet gek te laten maken door scheldwoorden van anderen. Hoe moeilijk het ook is, probeer er met iemand over te praten. Praten zorgt voor verlichting van problemen en biedt vaak ook antwoorden. Het maakt niet uit met wie je praat, zolang je maar een open en eerlijk gesprek kunt voeren.

Meld je aan bij een belangengroep

Er zijn verschillende belangengroepen die zich uitspreken voor de rechten van homoseksuelen. Op deze manier kun je een bijdrage leveren om haat tegen homo’s tegen te gaan.